Back to All Events

Everybody in the place: неповна історія британських рейвів 1984-1992

  • Будинок кіно 6 Saksahanskoho Street Kyiv, 02000 Ukraine (map)

6 грудня, 19:00

реж. Джеремі Деллер

Велика Британія, 2019

Мова: англійська з українськими субтитрами

Уявити Британію 80-х та 90-х без рейвів так само неможливо, як от уявити Лондон без даблдекерів або Біг-Бену. Тож не дивно, що режисер Джеремі Деллер назвав свій фільм «Неповною історією Британії». Для жителів туманного Альбіона рейв став новим футболом та новою релігією. 

Але що популярнішими ставали рейви, то більше уваги британського істеблішменту було до нього прикуто. І поки рейви перекидалися по Британії зі швидкістю полум’я, поліція все жорсткіше боролася з тими, хто намагався влаштувати незаконну вечірку.

Стрічка Джеремі Деллера — ностальгічна подорож у ‘Summer of Love’, одну з наймасштабніших подій, під час якої на Трафальгарській площі зібралося понад 100 тисяч рейверів, сквотерів, екоактивістів і громадських активістів. Вони спробували пройти аж до Гайд-парку у супроводі кількох саунд-систем, але були зупинені загонами спеціального призначення. Це була остання та наймасовіша мобілізація представників британської контркультури проти істеблішменту. 

Цю розповідь Деллер перетворив на годинну лекцію, яку він особисто прочитав перед старшокласниками звичайної англійської школи. Він наголошує на історичному значенні розквіту рейвів у контексті «тетчеризму» і соціальних катаклізмів. Він не розповідає про знакових музикантів того часу чи стиль рейверів — натомість він показує кадри з шахтарських страйків, апелює до марксистської теорії, транслюючи очевидну, але дуже важливу істину: майже все, що ми робимо, (і рейви не виняток) — це політика.


Партнер показу: Схема